Szubjektív / Vélemény / Az Alkoholkultúráról (aforizmák és közmondások társaságában)

Linkajánló

Az Alkoholkultúráról (aforizmák és közmondások társaságában)

Alkoholról, az idők FOLYAMÁN

Világviszonylatban (ahol feljegyzik) az italozók egyharmada fiatal, 18-24 éves, és míg régen a kocsma, és az otthoni töltögetés is kizárólag a férfiak kiváltsága volt, ma egyre több nő nyúl pohárért.

Beszéljük meg egy sör mellett!
Erre pezsgőt kell bontanunk!
Koccintsunk rá!
Dobj be egy felest, és megnyugszol!
Egészségedre!

Az alkohol élvezete nem rossz szokás – jelenség, ami volt, van és lesz. Tehetünk bármit, ez már mélyen a köztudatban van, és csak rövidlátó elmék állíthatják azt, hogy végleges, fekete-fehér megoldás bármikor is előállhat ezen a téren. De mindenekelőtt hadd szemléltessem ezt egy keményen számszerűsíthető, elsőre ugyan csak látszólagosan szigorú bizonyítékkal, de ahogy majd később látni fogjuk, eléggé jellemzővel és kifejezővel.

Egy szinonimaszótár anyagában a következő szinonimák találhatók:

Absztinensre – 4!
Borravalóra - 12
Heroinra – kb. 70
Iszákosra - 200
Marihuána - 200
Nőcsábász - 200
Kurva - 550
Ostoba - 900
Részegre - kb 1000 szinonima!

Vagyis: az absztinensek annyira ritkák, hogy szavunk is alig van rá, a legismertebb is olyan, mint egy latin orvosi kifejezés. Az iszákosakat azonban 250-szer annyiféleképpen nevezik – talán a gyakoriságuk, vagy a sokszínűségük miatt? Vagyis inni, sokat inni, a részegedésig inni szeretünk – ámbátor borravalót fizetni nem annyira. Az iszákosok aránya azonban mégsem olyan nagy, mint a részegeké – valós kép ez, hiszen a ritkán ivók és részegedők nem feltétlenül iszákosok. Az ital élvezete jóval elterjedtebb, mint az egyéb élvezeti szereké, a keményebbeké természetesen kevesebb, és a könnyűnek titulált drogok sem olyan elterjedtek, és a köztudatban sincsenek annyira – ha nem jár annyit a fejünkben, nem kreálunk rá annyi kifejezést. A hatékony nőcsábászok a köztudatban kevesebben vannak (talán), mint azok a nők, akik valamiféle előnyökért, - többnyire pénzért - kínálják bájaikat, átmeneti használatra testüket. Persze az ostobaságot legalább annyira elterjedtnek gondoljuk, mint a részegséget – talán éppen azért, mert ahhoz, hogy az alkohollal mértékkel tudjunk élni, és ne részegedjünk le éppen az kell, hogy ne legyünk ostobák?

*** Az alkoholista az, aki ugyanannyit iszik, mint mi, csak nem szeretjük. (Dylan Thomas)

Hogy megfejtsük a szeszes italok vonzerejének titkát (ha titoknak tekinthető), előbb megnézzük, mióta létezik egyáltalán szeszesital, mikor, hogyan ismerkedett meg az ember ezzel a sokak által áldott, de sokak által elátkozott anyaggal.

A kezdeteknél a legfontosabb feltétel egy olyan növény jelenléte volt, amely keményítőt vagy erjeszthető cukrot tartalmazott. Ez természetesen földrészenként más és más lehetett. Hogy miként "fedezte fel" a bódító italt, csak sejteni lehet, de minden bizonnyal a véletlen műve volt. Legvalószínűbb, hogy a csapdát a növények íze, zamata és édessége jelentette. Ősünk keresni kezdte ezeket a bogyókat, gyümölcsöket, és amikor talált, a biztonság okáért többet vett, mint amennyit egyszerre el tudott fogyasztani. Eltette szűkösebb időkre, és amikor ismét megízlelte már más ízzel találta magát szemben, sőt a jelen lévő alkohol más, addig nem ismert hatást is kiváltott belőle… Nem tudta magyarázatát, de mert jó volt, keresni kezdte az okát. Valószínűleg hamarosan rájött, hogy a friss és a régebbi gyümölcsök vagy azok leve között következetesen különbség van. Innen már csak egy lépés a tudatos törekvés, hogy ilyen italokhoz jusson vagy még tovább menve, "termeljen" magának.

*** A bor bizonyíték arra, hogy az Isten szeret minket és azt akarja, hogy boldogok legyünk. (Benjamin Franklin)

A szeszes italok kedveltsége elsősorban tényleg felszabadító hatásuknak köszönhető. Oldja a feszültséget és a szorongást, jó kedvre derít, sokszor csökkenti a fájdalmat, megszünteti a gátlásokat, azaz a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat idéz elő. Az alkoholfogyasztási szokások kulturálisan mélyen beágyazottak, nehezen befolyásolhatóak, sokszor a külvilág számára rejtetten, a családon belül zajló eseményeket jelentenek.

*** Az alkohol folyékony pszichiáter. (Brain Storming)

Az alkohol olyan pótlék, amely feleslegessé teszi a pszichés apparátus egészséges védekezését a feszültségek elviselésére, illetve megoldására. Ugyanúgy feleslegessé teszi az egészséges utakat a belső élmények beszerzésére, vagyis az ürességérzet, az unalom megszűntetésére. Egyszóval - drog. Drog, mert hatása potenciálisan káros a szervezet testi-lelki folyamataira. Drog, és ennek ellenére nem áll állami korlátozás alatt. Drog, mert irányában kialakulhat a függőség, mely csak orvosi, gyógyszeres kezeléssel szüntethető meg.

A szenvedéllyé váló ivás, azaz az alkoholizmus korai szakaszában az alkohol még könnyen szerez kellemes perceket, azután ahogy nő a vele szembeni tolerancia, egyre nagyobb mennyiséget kell inni a szükséges hatás eléréséhez.

A középső szakaszban az addikció fokozódik, a betegek már naponta isznak, gyakorta megpróbálkoznak az absztinenciával, sikertelenül.

Az előrehaladott szakaszban már az alkohol uralja az alkoholistát, aki teljesen elveszíti ambícióját, felelősségérzetét. Félelmei vannak, kerüli az embereket, és innia kell ahhoz, hogy megelőzze az elvonás tüneteit.

*** A mértéktelenség az élvezetek csapdája, melyből majdnem mindig a csömör szabadít ki. (Kürti Kovács Sándor)

A mai óriásplakátok és tévéreklámok azt sugallják, hogy az alkohol divatos, trendy, fiatalos, vonzóvá, különlegessé és sikeressé tesz, és mindenképp növeli a szexuális képességeket. Léteznek kifejezetten a fiatal nőket célzó termékek (italok és bárok egyaránt).

*** Egy berúgott ember vagy bárány, vagy disznó, vagy majom, vagy oroszlán. (dán közm)

A világ legelső ismert bora valószínűleg Kínában készülhetett kb. 9000 évvel ezelőtt: rizsből. Ezt később - mintegy 7000 éve - követte a szőlőből készült szeszesital (mely nem nagyon hasonlít mai borokra) a mai Irán területén. Egész mostanáig azonban Törökország és Szíria számított a mediterrán borkészítés szülőföldjének, mely egyben a borért felelős görög isten Dionüszosz származási helye is.


Következő oldal Következő oldal
© halmaz.hu