Szubjektív / Vélemény / Közhelyfotózás

Linkajánló

Közhelyfotózás

/ön- és közkritika/

Az Állatkert kisállatsimogatójában mászott, kicsi volt, kilátszottak a fogai és folyt a nyála. Több fotót is csináltam róla, mire az egyszeri fotós apuka rájött hogy meg kell örökítenie gyerekét: nosza, felkapta a nyáladzó csöppséget, odaállította egy négylábú mellé, ráparancsolt hogy mosolyogjon, és már kész is volt a turisták álma: gyerek vigyázzállásban - kecskével. Voltunk Állatkertben is, mehetünk haza.

A közhelyturisták mellett a digitális fotótechnika a művészlelkű fiataloknak is kedvelt eszközévé lett. Se szeri - se száma a virágokat és madarakat ábrázoló "művészfotóknak" - amikor teleobjektív híján az ember annyira megörül annak hogy sikerült lekapnia egy madarat, hogy aztán már akkor is jónak látja teljesítményét, ha amúgy tényleg nincs más a képen, csak egy zavaros háttérből kivehető folt, ami akár szárnyasként is azonosítható.

Pedig bármennyire is szép egy virág, gyors egy gyík, érdekes egy bogár és furcsa egy ház, az, hogy lefényképezzük, még nem garantál semmit a kép milyenségét illetően. A virágok szépek - de közhelyesek, a gyík gyors, de egy egyszerű fotó így csak reflexeinkről tanúskodik, bogarat látott már minden kisgyerek és egy háznak sincs túl sok mondanivalója - ha pedig van, az nem feltétlenül a fotós, sokkal inkább az építész érdeme. Egy jó kép több a helyzet dokumentálásánál - és még így is lehet szörnyen közhelyes, ha nincs benne valami különleges.

Lehet hogy korunk amatőrfotósai esztétikai szempontból roppant "műveltek", de a témát és mondanivalót tekintve általános az igénytelenség. Közhelyes naplementék, virágok, hattyú, bogár, beállított, mosolygó kislányok - intellektuális kihívásokat nem állítunk a néző elé, a végén még nem érti meg a mondandónkat. A virágokat ösztönből szeretjük - az pont elég lesz.

A fotós végső fegyvere: a humor. Nem baj, ha fotózni nem tudsz, a humorra mindig, mindenki vevő. Ha pedig valami igazán szépet akarsz, hagyd hogy a fények visszatükröződjenek a vízfelületen.

Ne legyenek illúzióink: a fotózás nem túl intellektuális munka, még ha profi szinten űzzük is. Az igazán hatásos képhez nem elég fotózni tudni - és gyakran még a szerencse is kevés. Sokat segíthet viszont, ha a világot másképp látod, mint a többiek.

Szerző: V.

© halmaz.hu