Szubjektív / Vélemény / Kultúrdeformitás

Linkajánló

Kultúrdeformitás

Vannak olyan vélekedések, melyek besorolják a különbőző népeket, kultúrákat agresszivitás vagy a dominancia bélyegébe hajlama szerint... Legutóbb a kanadiakon esett nagy folt a fókamészárlásban való "részvételben".

Pedig habár valóban létezik közös karma egyes országokhoz kapcsolódóan, mégsem ítélhetünk el népcsoportokat. S mi több szinte majd mindenkinek van piszkos foltja, amit a szőnyeg alá söpörget. Könnyű tehát ítélezni, ha valaki felett pálcát akarunk törni, ugyanakkor meg magunkban a gerendát se vesszük észre.

S nem erős bojkottot hirdetni minden kanadai termékre? Hisz a kanadaiak nevéhez fűződik a mézédes juharszirup is, csak hogy az egyik leghíresebb kanadai nemzeti terméket említsem...

S ha már a kollektív bűnösök után nézelődünk van mit felsorolni: az amerikaiak által majdnem kiírtott bölényeket, a tömeges szarvasmarha tenyésztést és leölést a hamburgervilág kiszolgálásához.

Kevesebben tudják, hogy a kivágott brazil őserdők helyén legeltetik azokat a marhákat amely a világ hamburger alapanyagának tekintélyes részét adja. A brazilok ugyancsak szégyenkezhetnek a Föld tüdejének tönkretételében, elszennyezésében, kizsákmányolásában: hisz a gyógyszerek alapanyagait mind a dzsungel mélyéről teremtik elő, mi több az illegális állatkereskedelem által elfogott egzotikus élőlények is valahol máshol végzik be életüket, terráriumban vagy akár egy ínyenc tányérján.

S a nemességükről híres japánok sem nézhetnek minden lelkiismeretfurdalás nélkül a tükörbe: tömeges bálnavadászat, tengerek profittól vezérelt totális kizsákmányolása... biztos nem mindenki hallott a halszusi elkészítéséről: a még élő! hal fejébe villát döfnek és az élve rángatózó halat elevenen megnyúzzák, kizsigerelik, majd levágva a fejet aprítják és nyersen tálalják. MI kérem ez, ha nem őrült brutalitás?

Ugorva a legnagyobb kontinensre, Ázsiára, hát itt is találunk jómadarakat: kérem ne éljen senkiben álomkép hogy Oroszországban nem virágzik a sarköri állatok módszeres leölése, a szibériában kitermelt energiahordozók óriási szennyezést hagynak maguk után... Indiában a "tradíció" miatt majd kihalt a tigris, néhány példány él szabadon csupán. Kínában a japánhoz hasonlóan brutalitás módszerrel fogyasztanak kutyát, macskát, majom agyvelőt, mindent ami mozog. Afrika a szavanna és esőerdő orvvadászaitól, szennyezőitől szenved. De Európában is végtelenségig kizsákmányoljuk a természetet.

S ha már Európa, zárja a gondolatot kis hazánk őrültsége: a tradícionális(???) disznóvágás. Ki hinné, hogy egy álat leölése ünnep, mi több kúltúrális látványosság! Európa minden szegletéből utaznak hazánkba a vérre gyűlő "vadak" hogy részese lehessenek a magyar disznótorosnak. S az még különleges látványnak számít ha a félig felkoncolt állat "elszalad" megragadói kezéből a pörzsölés folyamán. Vagy meg lehet említeni, hogy nagyanyáink bizony egy könycsepp nélkül vágták át a tyúk nyakát a vasárnapi menühöz... és ez ma is így megy falun.

Kultúrális deformitásban élünk kérem szépen. Behunyva szemünket a szenvedés látványa elől, betapasztva fülünk elől az igazság meghallását, önös szólamainkat ismételgetve próbáljuk elhitetni magunkkkal, hogy bizony tiszta a kezünk, mi vagyunk a ma született bárány. Pedig csak szét kell nézni a portán. Vegetáriánusként legalább mi legyünk tudatosak, s habár nem tudjuk nagyban befolyásolni a kegyetlenségeket, egyéni példamutatásunkkal és környezetünk meggyőzésésével mégis sokat tehetünk.

Szerző: giyandeva
Forrás: veg.hu

© halmaz.hu